Ispiši ovu stranicu
11. 06. 2021.

Cekerašice iz Međimurja osvojile srca baranjskih ljubitelja tradicijskih vrijednosti

'Cekari' od komušine'Cekari' od komušine(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U četvrtak, 10. lipnja 2021. godine, Lokalna akcijska grupa Baranja u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru organizirala je predstavljanje projekta suradnje "Turizmom razvijamo područje", koji provodi u partnerstvu s LAG-om Moslavina, LAG-om Međimurski doli i bregi, LAG-om Virovitički prsten (VIP), LAG-om Papuk i LAG-om Srijem, i održala prvu tematsku radionicu na temu "Cekari – tradicija na moderan način" u suradnji s LAG-om Međimurski doli i bregi.

Radionicu su održale predstavnice udruga žena iz Međimurja koje njeguju tradicijsku izradu "cekara" – koji su tradicija i vrijedna vještina međimurskih baka (najavu radionice vidjeti OVDJE).

Cilj radionice bio je sudionike radionice upoznati s izradom "cekara" kao uporabnih predmeta od komušine te dati podršku očuvanju tradicijskih vrijednosti i nematerijalne kulturne baštine, kao i stjecanje vještine za izradu "cekara" kao prepoznatljivog turističkog proizvoda.

U uvodnom dijelu uzvanike je pozdravio predsjednik LAG-a Baranja Stipan Kovačić, nakon čega su se pozdravnim riječima pridružili i gostujući LAG-ovi.

Voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić ukratko je naglasila kako je projekt usmjeren na promociju i izgradnju identiteta područja, jačanje prepoznatljivosti i konkurentnosti turističke ponude na područjima LAG-ova partnera, povećanje vidljivosti turističkih atrakcija te na razmjenu iskustava putem edukacija, radionica, konferencija, događanja i primjera dobre prakse.

Predstavljanje projekta suradnje pet LAG-ovaPredstavljanje projekta suradnje pet LAG-ovaProjektnim aktivnostima koje se provode na području LAG-a Baranja i LAG-a Međimurski doli i bregi ostvarit će se doprinos očuvanju kulturne i tradicijske baštine. To će se ostvariti organiziranjem radionica za osmišljavanje i izradu unikatnih predmeta turističke ponude. Na području LAG-a Baranja organizirat će se ciklus radionica na temu "Bogatstvo baranjskog veza otkrivamo turistima", gdje će sudionici izrađivati predmete upotrebne vrijednosti (marame, šalove, torbe i drugo), na kojima će biti apliciran izvorni baranjski vez, dok će LAG Međimurski doli i bregi organizirati ciklus radionica pod nazivom "Cekari – tradicija na moderan način", na kojima će se sudionici projekta s područja Međimurja i Baranje educirati u izradi tradicionalnog međimurskog "cekara" i drugih upotrebnih proizvoda od komušine. U ciklusu radionica koje provodi LAG Međimurski doli i bregi, dvije radionice organizirat će se na području LAG-a Baranja.

Tijekom radionice sudionici su imali priliku uživati uz svirku baranjskih gajdi u izvedbi Filipa Golubova Cara i u izložbi "cekara" i nošnji izrađenih od komušine u organizaciji LAG-a Međimurski doli i bregi, nakon čega je uslijedila i "zakuska na baranjski način".

Radionica je nastavljena sljedeći dan u Karancu, na Seoskom gospodarstvu Ivica i Marica, kojom prilikom je prikazan i kratki film o izradi "cekara":  "Cekari – tradicija i vrijedna vještina naših baka!" Nakon radnog dijela, uslijedio je obilazak terena i predstavljanje primjera dobre prakse ("Vina Belje" – Vidikovac, JU PP Kopački rit – obilazak i vožnja brodom).

(Prilog na HRT-u, Županijska panorama – Osijek;
članci: "Oaza", LAG Međimurski doli i bregi)


Pročitano 878 puta