15. 06. 2014.

Forum o Nacionalnom programu pomoći sektoru vina

Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014.-2020. godineNacionalni program pomoći sektoru vina 2014.-2020. godine(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U sklopu manifestacije "Gator-fest – festival dobrog vina", LAG Baranja, Udruga vinogradara i vinara Vinogorja Baranja i Općina Kneževi Vinogradi održali su forum na temu "Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014.-2020. godine". Cilj aktivnosti bio je upoznati proizvođače vina s područja Baranje s Nacionalnim programom pomoći sektoru vina i upoznavanje vinara i drugih poljoprivrednih proizvođača s LEADER-pristupom u sklopu Programa za ruralni razvoj 2014.-2020. godine u svrhu unaprjeđenja proizvodnje i prodaje vina na području Baranje.

Gosti foruma
Forum je održan u novootvorenim prostorijama Doma kulture u Kneževim Vinogradima. Jasna Petrović, potpredsjednica LAG-a Baranja i članica Općinskog vijeća Općine Kneževi Vinogradi, otvorila je forum i upoznala nazočne s programom rada te pozdravila Zvjezdanu Blažić, pomoćnicu ministra poljoprivrede RH, Josipu Filaković, tajnicu u kabinetu ministra poljoprivrede RH, Stipana Oršokića, načelnika mađarskog Beremenda i predsjednika LAG-a Južna Mađarska, Tugomira Majdaka, gosta predavača iz Virovitičko-podravske županije i mr. sc. Deneša Šoju, načelnika Općine Kneževi Vinogradi.

Skupu se potom obratio Deneš Šoja, koji je naglasio važnost da se forum o Nacionalnom programu pomoći sektoru vina održava upravo u Općini Kneževi Vinogradi, vodećoj jedinici lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj po vinogradarsko-vinarskoj te voćarskoj i ratarskoj proizvodnji. U svom govoru Šoja je naglasio da Općina Kneževi Vinogradi spada među vodeće jedinice lokalne samouprave u RH po dužini izgrađenih i uređenih vinskih cesta, a manifestacija "Gator-fest – festival dobrog vina" pokrenuta je s namjerom promoviranja vina s područja Baranje.

Nakon uvodnih riječi, voditeljica Ureda LAG-a Baranja Lidija Dabić predstavila je u kratkim crtama dosadašnji rad LAG-a Baranja i zadaće koje predstoje u idućem razdoblju na izradi nove lokalne razvojne strategije Baranje za razdoblje 2014.-2020. godine.

LEADER-pristup
Gost predavač Tugomir Majdak predstavio se nazočnima prezentacijom pod nazivom "Perspektive LEADER-pristupa u Republici Hrvatskoj", u kojoj se osvrnuo na novosti vezane uz LEADER-pristup u razdoblju 2014.-2020. godina i zajednički okvir za lokalni razvoj, odnosno CLLD (Community Led Local Development), koji se temelji na LEADER-pristupu i pruža mogućnosti korištenja sredstava iz više europskih fondova.

Prezentacijom su predstavljene četiri podmjere u okviru LEADER-programa te povezanost LEADER-pristupa s Mjerom 7.4. – Ulaganja u pokretanje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti, te povezanu infrastrukturu. Riječ je o ulaganjima u naselja do 5.000 stanovnika s intenzitetom potpore 100 %, a za prihvatljiva ulaganja u izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za rekreaciju i slobodno vrijeme, kao što su: društveni, vatrogasni, planinarski i lovački domovi, kulturni centri, igrališta (dječja, sportska), sportski tereni i prateći objekti, objekti za sportski ribolov, rekreacijske zone i kupališta, biciklističke staze, tematski putevi i dječji vrtići, javne površine (javne zelene površine, pješačke staze, otvoreni odvodni kanali, tržnice, parkirališta). Sve su to ulaganja koja trebaju podići standard življenja u ruralnim sredinama, pri čemu značajnu ulogu ima suradnja jedinica lokalne samouprave kao nositelja projekata i LAG-ova.

"Vinska omotnica"
Zvjezdana
Blažić, pomoćnica ministra poljoprivrede RH, predstavila je nazočnim vinarima i drugim sudionicima foruma Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014.-2020. godine. Nacionalni program pomoći sektoru vina ili "Vinska omotnica" provodi se odvojeno od Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. godine. U "Vinsku omotnicu" pomoći sektoru vina odobreno je 57 milijuna eura za sljedeće mjere:

1. Promidžba na tržištima trećih zemalja

2. Restrukturiranje i konverzija vinograda

3. Investicije u vinarije i marketing vina

Tijekom 2014. godine (ožujak i svibanj) bili su raspisani natječaji za sve tri mjere. Na natječaje je stiglo 95 prijava, čija je ukupna vrijednost ulaganja 213,8 milijuna kuna, a traženi iznos potpore 104,5 milijuna, što je više od odobrenih 90,3 milijuna kuna iz Nacionalnog programa za 2014. godinu. Podaci pokazuju da je odaziv bio dobar prema broju prijava. Najviše interesa bilo je za ulaganja u vinarije i marketing vina (58 prijava). Uvidom u pristiglu dokumentaciju na natječaj utvrđeno je kako se podnositelji zahtjeva u velikom broju nisu pridržavali svih propisanih uvjeta natječaja. Zbog toga će mnoge prijave koje nisu zadovoljile uvjete natječaja biti odbačene i očekuje se ubrzo ponovno raspisivanje natječaja za 2014. godinu.

Uvjeti natječaja moraju se ispuniti
Gospođa Blažić je upozorila nazočne vinare koji se žele javiti na natječaj da se svi uvjeti iz natječaja moraju zadovoljiti i da Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APRRR) oštrom kontrolom ustvari štiti same vinare da ne dođu u situaciju da moraju vratiti odobrena sredstva EU uz ostale sankcije koje slijede u tom slučaju. Vinari su upozoreni da za svoje projekte mogu koristi sredstva iz "Vinske omotnice" ili iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. godine, ali da isti projekt ne smiju financirati iz oba izvora.

Kroz prezentaciju je predstavljena svaka od pojedinih mjera iz "Vinske omotnice" koja je prilagođena malim i srednjim poduzetnicima. Maksimalni iznos potpore iznosi 50 posto prihvatljivih troškova. Poseban naglasak u prezentaciji bio je na potpori za Mjeru – Promidžba na tržištima trećih zemalja, gdje se na natječaj mogu javiti fizičke ili pravne osobe koje godišnje proizvedu najmanje 10.000 litara vina te udruge ili zadružni savezi koji imaju godišnju proizvodnju od najmanje 25.000 litara vina. Gospođa Blažić je naglasila kako su za prodaju hrvatskih vina na trećim tržištima potrebna velika ulaganja u marketing. Mali poduzetnici nemaju financijske kapacitete da mogu platiti tako velike troškove marketinga i zbog toga im je jedino rješenje udruživanje u udruge ili zadružne saveze.

Mađarska iskustva
Stipan
Oršokić, predsjednik LAG Južna Baranja, najvećeg u Mađarskoj, u svojoj diskusiji prenio je iskustva dobre prakse u LEADER-pristupu u Mađarskoj i u razvoju vinarstva u Vilanju i Šiklošu. To su vinarski dva najrazvijenija područja u Mađarskoj. Gospodin Oršokić je naglasio kako povezivanje agroturizma i vinarstva predstavlja okosnicu zajedničke strategije koji su izradili LAG Baranja i LAG Južna Baranja 2013. godine. Agroturizam će biti okosnica i za izradu nove lokalne razvojne strategije LAG-a Južna Baranja za razdoblje 2014.-2020. godine. Mađarska, kao i Hrvatska, svoju šansu treba tražiti u prodaji što većih količina domaćeg vina na kućnom pragu kroz agroturističku ponudu.

Diskusija
U kvalitetnoj diskusiji koja je vođena na forumu sudjelovali su Zvjezdana Blažić, Lidija Dabić, Stanko Dabić, Josip Hudobec, Stipan Oršokić, Jasna Petrović, Milan Petrović i Deneš Šoja.

Nakon završenog foruma i zakuske, sudionici su se uputili pod šator LAG-a Baranja, u kojem je bio organiziran najduži stol vina, a nakon toga posjetili su sve vinare koji su izlagali svoja vina na vlastitim štandovima i zadržali se na štandu LAG-a Baranja s propagandnim materijalima koji su dijeljeni sudionicima manifestacije.

Pročitano 2555 puta

Dnevnik Osječka televizija 10.04.2018

Dnevnik 20180410Dnevnik 20180410

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Travanj 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Tagovi

** Intervencijski plan ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bolman * BPSelo * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Draž * Duboševica *EU Baranja * Europa * Gajić * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Kneževi Vinogradi * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Njemačka * Nova Gradiška * OBŽ * Opatija * Osijek * Otok * Petlovac * Popovac * Rumunjska * Slavonija * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Suza * Valpovo * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Čeminac * Đakovo * Šećerana * Šumarina Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranjci Baranjska poduzeća Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Dani Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Europska Unija Festivali Forumi Fotoalbumi Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrvatski ruralni parlament Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Koncerti Konferencije Koronavirus Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Manifestacije Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Pozivnice Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Projekti Promocije Pustare Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Ribarstvo Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.