06. 04. 2014.

Kako se zaposliti u ekopoljoprivredi?

Predavanje dr. sc. Snježane TolićPredavanje dr. sc. Snježane TolićLAG Baranja, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Općina Petlovac u nedjelju, 6. travnja 2014. godine, u Domu kulture u Petlovcu, a u sklopu aktivnosti Turističke zajednice Baranje "Uskrs u Baranji – Cvjetni sajam u Petlovcu", organizirali su okrugli stol i stručno predavanje s prezentacijom na temu "Mogućnosti zapošljavanja u ekološkoj poljoprivredi". Okrugli stol otvorio je Drago Dominić, načelnik Općine Petlovac i član Glavnog odbora LAG-a Baranja. Potom se skupu obratio Ivan Doboš, predsjednik LAG-a Baranja, koji je nazočne ukratko upoznao s dosadašnjim radom LAG-a Baranja, te predstavio Anu Lazić, novoizabranu potpredsjednicu LAG-a.

Prezentacija LAG-a Baranja

Kao uvod u temu okruglog stola održana je kratka prezentacija LAG-a Baranja pod nazivom "Primjena LEADER-pristupa u sklopu Programa ruralnog razvoja 2014.-2020", koju je sudionicama predstavio mr. sc. Stanko Dabić. Tijekom prezentacije sudionici skupa su upoznati s LEADER-pristupom i podmjerama LEADER-pristupa u razdoblju od 2014. do 2020. godine. U prezentaciji je predstavljena uloga i značaj LAG-a Baranja u provedbi mjera Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. te zašto je potrebno da se mali proizvođači uključe u rad LAG-a i kako to mogu učiniti.

Što je ekološka poljoprivreda?

Okrugli stol "Mogućnosti zapošljavanja u ekološkoj poljoprivredi" vodila je doc. dr. sc. Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Kao uvod u temu održana je kratka prezentacija projekta "Eco-Educo park", koji provodi Poljoprivredni fakultet u Osijeku, a LAG Baranja je partner na njegovoj provedbi. Cilj tog projekta je povećati interes za uvođenje ekološke proizvodnje u ruralnim sredinama i motivirati dugotrajne nezaposlene osobe na stjecanje znanja i vještina u vrtlarstvu, kako bi se povećale mogućnosti za zapošljavanje i samozapošljavanje.

U prezentaciji je naglašena razlika između tradicionalne i suvremene intenzivne poljoprivrede, koja se temelji na primjeni visoke tehnologije s isključivim ciljem stvaranje profita kroz smanjenje troškova proizvodnje, iz koje se isključuje rad i briga o zaštiti okoliša. Nasuprot takvoj proizvodnji stoji ekološka poljoprivreda, koja se temelji na zasadama tradicionalne poljoprivrede i koja omogućava malim poljoprivrednim gospodarstvima i pojedincima da, uz relativno mala ulaganja, pokrenu proizvodnju ekoloških proizvoda za vlastite potrebe i za tržište. Pri tomu je ključno povećati svijest i motivaciju stanovnika u ruralnim sredinama za ekološku proizvodnju u vlastitim vrtovima, gdje se može nadzirati kvaliteta od sjemena do finalnog proizvoda.

Može li se zaraditi na ekoproizvodima?

Potražnja za ekološki certificiranim proizvodima postoji u inozemstvu i na domaćem tržištu. Kupci danas sve više vode brigu o kvaliteti proizvoda i traže kvalitetne izvorne tradicionalne proizvode. Kao primjer dr. sc. Snježana Tolić navodi da se u Austriji ekološka proizvodnja organizira na 545.000 ha, što čini 20 posto poljoprivrednih površina. U projekte ekološke proizvodnje u Austriji uključeno je 22.000 stanovnika, koji opskrbljuju austrijsko i njemačko tržište ekološkim proizvodima i stvaraju godišnji prihod veći od milijardu eura. Predavačica je navela kako npr. postoji upit iz dubrovačkih hotela za većim količinama soka od rajčice pakirnog u bočicama od 2 i pol decilitra.

Za ekološku proizvodnju nisu potrebna velika ulaganja i velike površine. Ekološka proizvodnja za vlastite potrebe u "kućnim vrtovima" iz vlastitih kompostišta, u koja se smješta organski razgradiv otpad (guljotine krumpira, mrkve i drugih kućnih namirnica i voća), postaje sve više hit u velikim gradovima jer se ljudi žele ponovno vratiti prirodi. Usitnjenost oraničnih površina na području Slavonije i Baranje pruža mogućnost ljudima iz ruralnih sredina, osobito onima koji su dugotrajno nezaposleni, da se uključe u projekt "Eco-Educo park" i steknu potrebne vještine za ekološku proizvodnju u svojim vrtovima.

Poticaji za ekološku proizvodnju

Europska unija kroz Mjeru 11 – Ekološka proizvodnja potiče prijelaz iz konvencionalne u ekološku proizvodnju višim poticajima za oranične površine koje se koriste za ekološku proizvodnju. Ključna stvar u svemu je prodaja ekoloških proizvoda za poznatog kupca i osiguranje dovoljnih količina za tržište. Prilika za to je udruživanje ekoloških proizvođača i prodaja proizvoda kroz ekološke zadruge i organiziranje kratkih lanaca prodaje ekoloških proizvoda, kako bi se smanjio na najmanju mjeru broj posrednika između proizvođača i kupca, odnosno da se uspostavi gotovo direktan odnos kupac – proizvođač. Na taj način kupac bi imao nadzor nad proizvodom, što bi mu omogućilo da ima uvid u kvalitetu od sjemena do finalnog proizvoda.

Europska unija Mjerom 09 – Uspostavljanje skupina i organizacija proizvođača potiče udruživanje da se olakša izlazak na tržište i potakne konkurentnost malih proizvođača na tržištu, što je prilika koja se ne bi trebala propustiti. Za izlazak na tržište ekološkim proizvođačima potrebno je osigurati ekološke certifikate i u tome svoju pozitivnu ulogu kroz projekte može odigrati upravo LAG Baranja.

Diskusija

U diskusiji koja je vođena na okruglom stolu sudjelovali su: Ivan Doboš, Branko Radovanović, Drago Dominić, Stanko Dabić i Goran Bartolić.

LAG Baranja planira slične okrugle stolove održati u još nekoliko jedinica lokalne samouprave na području Baranje.

Pročitano 3300 puta

Dnevnik Osječka televizija 10.04.2018

Dnevnik 20180410Dnevnik 20180410

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

Dragi posjetitelji naše web stranice,

Želimo vas informirati da na internet portalu www.dravaportal.eu, možete besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima našeg LAG-a te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal, tim našeg LAG-a stoji vam na raspolaganju.

Tel: 031 333-813

email: lag.baranja@gmail.com

eu

Leadar-SlovackiLeadar-Slovacki

SEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmuSEDAM DANA U BARANJI Kako biti uspješan u ruralnom turizmu

Arhiva članaka

« Srpanj 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tagovi

** Intervencijski plan ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Draž * Duboševica *EU Baranja * Europa * Gajić * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Kneževi Vinogradi * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Njemačka * Nova Gradiška * OBŽ * Opatija * Osijek * Otok * Petlovac * Popovac * Rumunjska * Slavonija * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Suza * Topolje * Valpovo * Vardarac * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Čeminac * Đakovo * Šećerana * Šumarina Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranjci Baranjska poduzeća Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Dani Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Europska Unija Festivali Forumi Fotoalbumi Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrvatski ruralni parlament Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Manifestacije Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Pozivnice Pošta Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Projekti Promocije Pustare Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Ribarstvo Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.