Sadržaj izdvojen po datumu: Veljača 2014

28. 02. 2014.

"Mašta i tradicija" – "Mravci znalci" u LAG-u Baranja

(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

"Mravci znalci" u LAG-u Baranja"Mravci znalci" u LAG-u BaranjaU petak, 28. veljače 2014. godine, a u sklopu manifestacije "Buše u Baranji", za članove Učeničke zadruge "Mravci znalci" iz belomanastirske Osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" u prostorijama LAG-a Baranja održano je predavanje i organizirana likovna radionica na temu "Mašta i tradicija". Predavanje i radionicu, na kojoj je sudjelovalo petnaestak djece od 10 do 13 godina, održao je doc. art. Stanislav Marijanović, koji je rođen u Tomislavgradu, a odrastao u Baranji.

Predavanje je bilo koncipirano na taj način da se kroz razgovor – uz pomoć slikovnice "Dobroćudna čudovišta Hrvatske 2 : čudopis i putopis kontinentalne Hrvatske" – objašnjava, ilustrira i osvještava uloga mašte u pojedinim oblicima naše tradicijske kulture, posebice u ritualu i maskama bušā. Iz knjige su korišteni tekstovi i ilustracije koji se odnose na Baranju i tradiciju šokačkog življa regije.

28. 02. 2014.

Buše u Baranji - Poziv na radionicu MAŠTA I TRADICIJA

Dragi Mravci,


LAG Baranja, Turistička zajednica i Učenička zadruga „Mravci znalci“ OŠ. Dr. Franjo Tuđman u sklopu manifestacije Buše u Baranji, organiziraju za Vas 28. veljače 2014. godine predavanje i likovnu radionicu na temu „Mašta i tradicija“. Radionicu će održati doc. art Stanislav Marijanović. U sklopu radionice bit će predstavljena knjiga „Dobročudna čudovišta Hrvatske 2" (čudopis i putopis kontinentalne Hrvatske).

Cilj radionice je osvještavanje uloge mašte u pojedinim oblicima naše tradicijske kulture, posebice u ritualu i maskama buša, korištenjem tekstova i ilustracija iz knjige koji se odnose na Baranju i tradiciju šokačkog življa regije.

U sklopu radionice održat će se i likovna radionica na kojoj će sudionici radionice (oko dvadeset  Mravaca uzrasta 10 do 13 godina) oblikovati nove, osobne, suvremene maske inspirirane pokladnim maskama buša.

Radionica će se održati u prostorijama LAG-a Baranja, Imre Nagya 2 s početkom u 16,00 sati. Nakon radionice predviđeno je druženje uz zakusku.

Radujemo se Vašem dolasku.

27. 02. 2014.

Dodjela bespovratnih potpora u turizmu

Ministarstvo turizma predstavilo je program dodjele bespovratnih potpora u 2014. godini pod nazivom "Konkurentnost turističkog gospodarstva". Sredstva programa namijenjena su subjektima malog gospodarstva: trgovačkim društvima (izvan javnog sektora), obrtima, zadrugama, seljačkim domaćinstvima (OPG koje pruža ugostiteljske i/ili turističke usluge) i fizičkim osobama – privatnim iznajmljivačima. Za provedbu programa na raspolaganju je 26,65 milijuna kuna, a potpore se kreću od 30 do 500 tisuća kuna.

Program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od četiri mjere:

Mjera A - Povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude, diversifikacija poslovanja i održivi razvoj, korištenje novih tehnologija i poboljšanje socijalne uključenosti u:

- hotelima (hotel, aparthotel, turističko naselje, hotel baština i pansion),
- kampovima (kamp, kamp-naselje, kampiralište, kamp-odmorište i hostel),
- seljačkim domaćinstvima (OPG) i
- objektima u domaćinstvu (soba, apartman, kuća za odmor, kamp u domaćinstvu).

26. 02. 2014.

Poziv za dostavljanje prijedloga za sufinanciranje aktivnosti

Lokalna akcijska grupa (LAG) Baranja poziva vas da dostavite prijedloge za sufinanciranje aktivnosti na području LAG-a Baranja za 2014. godinu. Planirane aktivnosti trebaju biti u skladu s Lokalnom razvojnom strategijom LAG-a Baranja te biti promotivnog ili edukativnog karaktera.

Prijedloge za sufinanciranje aktivnosti mogu dostaviti subjekti javnog, privatnog i civilnog sektora uz preporuku jedinica lokalne samouprave na čijem se području aktivnost odvija. Prijedloge aktivnosti obavezno je dostaviti na prijavnom obrascu kojeg možete preuzeti ovdje. Rok za prijavu aktivnosti je 14. ožujka 2014.

23. 02. 2014.

Edukacija za koordinatore volontera

16 polaznika iz osam belomanastirskih organizacija16 polaznika iz osam belomanastirskih organizacija(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U nedjelju, 23. II. 2014. godine, u zajedničkom prostoru belomanastirskog Društvenog centra održan je prvi modul pod imenom "Organizacija volonterskog rada, opće odredbe i motivacija" iz edukacije "Menadžment volontera", a u sklopu "Oazinog" projekta "Volontirajmo za zajednicu", kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih. Edukaciju su provodile trenerice Martina Hećimović i Matea Vranješ iz Crvenog križa Osijek.

Taj prvi modul, koji je trajao od 10 do 16 sati, imao je 16 polaznika iz osam različitih organizacija s područja Grada Belog Manastira, a među njima je bila i Lidija Dabić, voditeljica Ureda LAG-a Baranja. Po riječima trenerica, skupina je bila šarolika, ali su svi međusobno dobro surađivali pa je prvi modul – koji je uzgred rečeno jednom otkazan zbog loših vremenskih uvjeta – uspješno završen.

Pored svladavanja novih znanja i vještina, skupina je imala vremena i za druženje i međusobno upoznavanje, što će im svakako koristiti u daljem radu. Drugi modul zakazan je već za sljedeću nedjelju, 2. III. 2014. godine.

07. 02. 2014.

Baranjski "ćiro" na starim fotografijama

Ivan Doboš (lijevo) i dr. Bokor Béla (treći slijeva)Ivan Doboš (lijevo) i dr. Bokor Béla (treći slijeva)(Fotoalbum se može vidjeti ovdje)

U izložbenom prostoru belomanastirskog Centra za kulturu otvorena je u petak, 7. veljače 2014. godine, izložba pod nazivom "Mohačko-beljski mali vlak". Osmislili su je Nikola Alaica i Lajoš Nađ iz Belog Manastira te Mórócz Sándor, Csorbai Ferenc i Mayer Antal iz Mohača, a otvorili su je belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš i dr. Bokor Béla, sveučilišni profesor iz Pečuha i predsjednik kuratorija (upravnog odbora) Zaklade za Mađare van domovine.

Zahvaljujući petorici spomenutih entuzijasta, i njihovom upornom radu, skupljene su i sačuvane stare fotografije i predmeti vezani za mali vlak pa su oni, nakon Mohača i Suze, izloženi i u Belom Manastiru, nekadašnjem Pelmonoštoru, koji je bio središte uskotračne željeznice i od koga je jedan krak, preko Branjinog Vrha (nekadašnjeg Brnjevara) i Kneževa (nekadašnjeg Laka) vodio do Mohača, a drugi krak, preko Kozarca, Mitrovca, Jasenovca i Trokuta, do Mirkovca i dalje do Zlatne Grede i Kazuka, u kome je bila teretna luka na Dunavu.

01. 02. 2014.

Ovogodišnja Vinceška u medijima

Blagoslov vinograda kod podruma Pocivaljka mira u Baranjskoj planiniBlagoslov vinograda kod podruma Pocivaljka mira u Baranjskoj planiniO "Vinceški u Baranji 2014", u čijoj je organizaciji sudjelovao i LAG Baranja (vidjeti ovdje, ovdje, ovdje, ovdje, ovdje i ovdje), riječju, slikom i glasom izvještavali su mnogi mediji, npr. Agroklub (Osječka TV), BaranjaMedija, Glas Slavonije, Grad Beli Manastir, Mirovna grupa Oaza, Osijek online, Radio Baranja, SiBhr, Slavonska televizija, TZ Baranje… Veliki članak objavljen je i u 737. broju zagrebačkog tjednika "Novosti", u dodatku "Kronika". Taj članak, uz suglasnost autora, prenosimo u cijelosti:

Vinceška u Baranji 2014 – tjedan vinskih događanja

Dobra vinska godina

Snježni pokrivač razveselio je vinogradare, jer to pogoduje svim kulturama pa tako i vinovoj lozi

Kao što je široj javnosti već poznato, Baranja – kraj između Drave, Dunava i mađarske granice, u posljednjih nekoliko godina postao je značajno turističko odredište.

Javni pozivi OBŽ

Javni pozivi OBŽ

Oznaka vidljivosti Europske unijeOznaka vidljivosti Europske unije

Golden Panonian QualityGolden Panonian Quality

Utjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor HrvatskeUtjecaj europskog zelenog plana na ruralni prostor Hrvatske

Osječka TV o LAG-natječaju

Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.Dnevnik Osječke televizije 10.04.2018.

Europski zeleni plan i ruralna HrvatskaEuropski zeleni plan i ruralna Hrvatska

LAG Baranja brosuraLAG Baranja brosura

Europski zeleni plan-vidljivostEuropski zeleni plan-vidljivost

Leader pristup logo

Image4

Image4

LAG Baranja - StrategijaLAG Baranja - Strategija

hrp banner


www.mps.hr

www.apprrr.hr

www.zef.hr

mvep banner

www.hmrr.hr

duplo

LAG Baranja obavještava sve Baranjce da na internet-portalu www.dravaportal.eu mogu besplatno promovirati svoje proizvode, usluge, gospodarstva i poduzeća, uz punu podršku članova tima LAG-a Baranja te tako unaprijediti svoje poslovanje, povećati vidljivost i poslovne performance.

Za sve informacije vezane za objavu i unos podataka na portal tim LAG-a Baranja stoji na raspolaganju: tel.: 031 / 559-597; email: lag.baranja@gmail.com

eu

Hrvatska-SlovačkaHrvatska-Slovačka

Sedam dana u BaranjiSedam dana u Baranji

Arhiva članaka

« Veljača 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Tagovi

** Baranja ** Baranjska periodika ** Baranjski leksikon ** Dokazana kvaliteta ** Eko eduko park ** Europska Amazona ** Europski zeleni plan ** Golden Panonian Quality ** Intervencijski plan ** LAGovi nas inspiriraju ** LAG vašar ** Naše domaće ** Noć muzeja ** Od tradicije do brenda ** Sajam udruga Baranje ** Turizmom razvijamo područje ** Vinatlon ** Zaželi * Antunovac * Baranja * Baranjska planina * Batina * Baška Voda * Beli Manastir * Belišće * Bilje * Bjelovar * Bolman * BPSelo * Branjina * Branjin Vrh * Dalmacija * Darda * Drava * Draž * Duboševica * Duga Resa * Dunav * Erdut * Ernestinovo *EU Baranja * Europa * Gajić * Gorski kotar * Grabovac * Hrvatska * Ilok * Istra * Jagodnjak * Kamenac * Karanac * Karašica * Kneževi Vinogradi * Kneževo * Konavle * Kopačevo * Kopački rit * Kozarac * Kozjak * Krapina * Kutina * Lovas * Lug * Mađarska * Međimurje * Mohač * Moslavina * Našice * Njemačka * Nova Gradiška * Novi Čeminac * OBŽ * Opatija * Orahovica * Osijek * Otok * Petlovac * Pitomača *Plakati * Podravlje * Popovac * Rumunjska * Sajam udruga Baranje * Slavonija * Slavonski Brod * Slovačka * Slovenija * Sombor * Srbija * Srijem * Sudaraž * Suza * Tikveš * Topolje * Trakošćan * Tuhelj * Tvrđavica * Valpovo * Vardarac * Virovitica * Vukovar * Zagreb * Zemlja * Zlatna Greda * Zmajevac * Zmjevac * Čeminac * Čepin * Đakovo * Šećerana * Šibenik * Šumarina * Županja Advent Agroklub Akcije BaranjaMedija Baranja u medijima Baranjci Baranjska poduzeća Baranjska povijest Baranjska čistoća Baranjske ceste Baranjske znamenitosti Belje Biciklijade Blagdani Civilno društvo Crveni križ Dani Djeca Dokumenti DUPLO Edukacije Ekologija Enigmatika Etnološki centar Euro Europska Unija Festivali Filatelija Fišijade Forumi Fotoalbumi Fotografije Fotovijest Gastronomija GatorFest Glas Slavonije Godišnjak OMH Godišnjice Gospodarstvo Grad Beli Manastir Građanska akcija HMRR Hrana Hrvatski ruralni parlament In memoriam Internet Izložbe Javne tribine Jesen u Baranji Kalendar Knjige Komarci Koncerti Konferencije Koronavirus Kulen Kultura LAG Baranja LAG kod drugih LAG natječaji LAGova izdanja LAGova webstranica LAGovi LAGovi dokumenti LAG područje LAG članovi LEADER Ljudska prava Logo Lokalna razvojna strategija Lokalna samouprava Lovstvo Manifesta Manifestacije Manjine Međunarodna suradnja Mirovna grupa Oaza Mladi Nacionalna zaklada Nacionalne manjine Nagrade Natječaji Nova godina Obavijesti Obrazovanje Okrugli stolovi OPGovi Osijek Osječkobaranjska županija Osobe Otpad Pdf Peticije Pisma preporuke Plakati Poduzetništvo Poljoprivreda Popis stanovništva Potpore Pozivnica Pozivnice Predavanja Prekogranična suradnja Prezentacije Primjeri dobre prakse Priroda Projekti Promocije Pustare Putovanja Pčelarstvo Radio Baranja Radionice Regionalni razvoj Ribarstvo Ribolov Riječi Romi Ruralni razvoj Sajmovi Sastanci Sastavnci Savjet mladih Seminari Socijalno poduzetništvo Sport Statut LAGa Baranja Strategije Stručni skupovi Studijska putovanja Sveti Martin Tečaji Tradicija Treća životna dob Turizam Udruge Udruženje *Baranja Umjetnost Vatrogasci Veći prikaz Video Vinarstvo Vinceška Vinogradarstvo Volontiranje Vrijeme Webstranice Zakoni Zapošljavanje Zaštićeni proizvodi Zdravlje Članci o LAGu Čvarakfest Škole Šumarstvo Žene
Naša web-stranica koristi sljedeći kolačić: cwGeoData. Njega koristimo kako bismo anonimnom analizom vaše aktivnosti dobili informaciju je li vam iskustvo korištenja naše web-stranice pozitivno (ako nije da ga poboljšamo), a sve s ciljem kako biste od nas dobili najbolje moguće informacije.